Rheden Nieuws.nl

 

6 Juli 2016
Link  naar originele artikel: Colportage, wat is het en mag het wel… ?

 

Colportage, wat is het en mag het wel…?

Foto: rheden.nieuws.nl

REGIO – Er komen de laatste tijd zeer veel verkopers aan de deur om diensten en goederen te verkopen tegen “een zeer interessante prijs”, “U kunt nu eenmalig een fikse korting krijgen”, of “We hebben nu een speciale aanbieding!”

Colportage
Dit noemen ze met een mooi woord “colportage”, in de volksmond wordt dit ook wel “leuren” genoemd. Voor de ene bewoner geen enkel probleem en hij/zij maakt een zorgvuldige keuze, staat de aanbeller netjes te woord, interesse of niet. Voor anderen is zo’n onverwachts bezoek een zeer onaangename gebeurtenis en zij besluiten de deur niet open te doen of bellen de politie bij eventuele ongenode gasten.

Niemand aan de deur?
Wilt u helemaal niemand of alleen maar collectanten aan de deur, dan kunt u speciale stickers voor op de deur bestellen via http://www.nietaandedeur.nl.

Collecte of colportage
Er zit een wezenlijk verschil tussen mensen die komen collecteren en mensen die je donateur of lid van een organisatie willen maken en je daar een rekening voor sturen. Ook kan het zijn dat er mensen aan de deur komen om je over te halen klusjes of een verbouwing te laten doen. Een goedkopere energieleverancier te kiezen of beter verzekering.

Er is een vergunning nodig voor collecteren
In bijna alle gemeenten in Nederland is het verplicht een vergunning aan te vragen om te mogen collecteren aan de deur. Iedere organisatie die dit wil staat al ver van te voren vast en heeft een vaste datumperiode waarin zij dit mogen doen. Dit wordt geregeld door het Centraal Bureau Fondsenwerving zij registreert alle organisaties en stelt jaarlijks een schema vast waaraan de organisatie van de desbetreffende collectanten moeten voldoen om te mogen collecteren.

Voorzichtigheid
Je ziet het wel vaker, er komen regelmatig onbekenden aan de deur. Mensen van instellingen of organisaties zoals energiebedrijven, liefdadigheidsinstellingen, anderen die diensten of goederen aan komen bieden. De meesten hebben goede bedoelingen, toch is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn.

Niemand aan de deur?
Wilt u helemaal niemand of alleen maar collectanten aan de deur, dan kunt u speciale stickers voor op de deur bestellen via http://www.nietaandedeur.nl.

Oplichters
Het komt gelukkig niet veel voor maar als een oplichter aan de deur staat, zal deze proberen u te overtuigen van bepaalde aankopen of proberen in huis te komen. En als dat gebeurt, dan is het één keer teveel. In dit soort gevallen is het absoluut goed om direct de politie te bellen via 112, en vergeet niet een duidelijk signalement te geven van de perso(o)n(en) die bij u aan de deur staan.

Vooraankondiging
Onthoud in ieder geval dat medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, en zelfs de thuiszorg nooit onaangekondigd bij u aan de deur komen. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt.

Legitimatiebewijzen
Wie er ook aan de deur komt, en de aanbeller is iemand die vermoedelijk of volgens zeggen, van een instelling, overheid of een bedrijf, vraag dan altijd, om een legitimatiebewijs en bekijk dit op uw gemak. Ongeduldige types en personen die zich niet kunnen of willen legitimeren, laat u gewoon niet binnen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie op 112.

(Ver)kopen aan de deur
Huis-aan-huisverkopers en vertegenwoordigers van bedrijven hebben meestal een vlotte babbel en hun aanbod klinkt vaak erg aantrekkelijk. Wees echter altijd op uw hoede, want aankopen aan de deur worden vaak overhaast gedaan. Kopen aan de deur valt in Nederland onder de Colportagewet.

De Colportagewet
In Nederland is een wet van kracht, namelijk de Colportagewet, waarin diverse zaken zijn geregeld. Dit betekent onder andere dat u bij aankopen vanaf €34,00-, altijd 8 dagen bedenktijd heeft en zonder opgaaf van reden, om de overeenkomst ongedaan kan maken. Een aanbetaling is niet verplicht.

De verkoper moet zichtbaar een naamkaartje dragen met daarop de bedrijfsnaam en het adres. Bij aankoop moet u een contract worden aangeboden. Binnen acht dagen kunt u dit alsnog schriftelijk of via de e-mail of telefonisch annuleren.

Diensten
Er worden ook regelmatig diensten aangeboden aan de deur, zoals het vegen van de schoorsteen, of het slijpen van scharen en het stofferen van stoelen, dakdekken, schilderen en het realiseren van verbouwingen. Wanneer u interesse heeft, dan is het heel erg belangrijk dat u van tevoren schriftelijk de prijs vastlegt. Het is namelijk dan pas duidelijk welke dienst wordt verricht en wat de prijs hiervan is. De kosten kunnen anders achteraf enorm tegenvallen.

http://www.nietaandedeur.nl/ heeft diverse stickers waaruit een keuze gemaakt kan worden, ga naar de website om deze te bekijken en te bestellen. Ook zijn zij actief op Facebook en Twitter.

nietaandedeur.nl